Ofte stillede spørgsmål om stramt tungebånd

Her er en række af de spørgsmål om stramt tungebånd, vi oftest bliver stillet i støttegruppen på facebook:

 

Jeg mistænker et stramt tungebånd. Hvad gør jeg så nu?
Det kan være lidt overvældende, når man lige er blevet opmærksom på problemet. Derfor har vi skrevet en begynderguide, som du finder HER.

Min baby/barn/jeg kan godt række tungen ud – så er tungebåndet vel ikke stramt?
Det er en myte, at tungebåndet kun kan være stramt, hvis tungen ikke kan komme ud over læberne. Det kan det sagtens, og det er faktisk kun i sjældne tilfælde, at et stramt tungebånd forhindrer tungen i at komme ud af munden. Læs mere om de forskellige former for stramt tungebånd her.

Min baby tager fint på i vægt – så er tungebåndet vel ikke stramt?
En baby kan sagtens tage fint på – og endda tage meget hurtigt på – selvom tungebåndet er stramt.

Vi ammer ikke længere. Er det stadig nødvendigt at få klippet tungebåndet?
Et stramt tungebånd kan give mange gener gennem hele livet, og problemerne bliver kun værre med alderen. Det kan derfor være en god idé at få gjort noget ved det, selvom der ikke er problemer med amningen. Læs mere om konsekvenserne af et stramt tungebånd her.

Vi har allerede fået klippet tungebåndet. Kan det stadig være stramt?
Ja, hvis lægen enten ikke har klippet nok, eller såret er helet forkert, kan der være behov for at klippe yderligere for at opnå optimal effekt

Kan man godt bare have stramt læbebånd?
I følge Dr. Ghaheri, er der stramt tungebånd i over 99% af tilfældene, hvis der er stramt læbebånd. I mange tilfælde ser man også, at læbebåndet slet ikke behøver at blive klippet, når først tungebåndet er blevet klippet, fordi det ofte er tungebåndet, der er den reelle årsag til problemerne. 

Er det nok, hvis man kun klipper læbebåndet?
Som oftest er det et stramt tungebånd, der giver problemer. Tungen er den aktive muskel, som har til opgave at skabe det undertryk, der skal til for at få mælken ud af brystet eller flasken. I mange tilfælde er det et stramt tungebånd, som forhindrer læben i at bevæge sig, så man end ikke behøver at klippe læbebåndet, når først tungebåndet er blevet klippet. Dr. Ghaheri har skrevet mere om det her.

 

Hvem kan stille diagnosen?
En ØNH-læge eller tandlæge med speciale i stramt tungebånd.
Desværre er det vores erfaring, at mange danske læger overser eller negligerer et stramt tungebånd, særligt når der er tale om et skjult, stramt tungebånd.
Læs mere om mulighederne for at få en vurdering af en dansk behandler her

Kan I anbefale en ØNH i mit område?
Nej. Desværre kender vi endnu ikke til en dansk ØNH-læge, som ved nok om, eller har erfaring med at klippe, PTT.
Forespurgt mener de danske ØNH-læger ikke selv, der er forskel på, hvordan de klipper. Hvis du ønsker konkret erfaring om en bestemt læge, vil vi opfordre dig til at spørge i facebookgruppen.

Hvorfor kan jeg ikke få det behandlet i Danmark?
Vi kender endnu ikke til nogen danske læger, der ved nok om PTT til, at de kan behandle et stramt tungebånd rigtigt. De danske læger klipper ikke nok til at løsne tungen helt. Et ufuldstændigt klip kan for nogle lindre nogle af symptomerne, og kan i visse tilfælde redde amningen, men de fleste oplever stadig problemer efter et klip i Danmark.
Problemerne bliver først løst, når hele tungen bliver fri til at bevæge sig. Lige nu kender vi til læger i Holland, Norge og England, som kan udføre behandlingen. Læs mere her.

Men de danske ØNH-læger klipper da stramt tungebånd – hvorfor er det ikke godt nok?
Forskningen i PTT, og følgerne af et stramt tungebånd, er endnu relativ ny, og har endnu ikke nået de danske læger. Derfor har de endnu kun erfaring med at klippe ATT, og de fleste klipper derfor for lidt til, at det reelt har nogen virkning. Læs mere om ATT og PTT her.

 

Min læge vil operere i fuld narkose, er det nødvendigt?
Nej, klip af tungebånd er et relativt enkelt indgreb, som det ikke er nødvendigt at gøre i fuld narkose. Det kan sidestilles med at få lavet en tand. Find en anden læge, som har mere træning i at klippe tungebånd, hvis du vil undgå at lægge dit barn i fuld narkose.

Min læge siger, vi først skal klippe tungebåndet, hvis der opstår problemer. Er det rigtigt?
Det er ikke alle stramme tungebånd, der behøver at blive klippet. Hvis man lever fint med det, og ikke er generet af symptomer, kan man lade det være. I mange tilfælde opstår problemerne dog ofte senere, fordi man netop lader det være.
Hvis tungen ikke er fri til at forme mundhulen og ganen, kan det give mange af de problemer, der er forbundet med stramt tungebånd. Det er altså muligt at undgå, at problemerne udvikler sig i første omgang, hvis man klipper et stramt tungebånd, selvom der ikke er mange eller alvorlige symptomer.
Desuden er det sværere at rette op på problemerne, jo længere man venter med at løsne tungen. 

 

Hvad er det der PTT for noget?
PTT er en forkortelse for den amerikanske betegnelse “posterior tongue tie”. Det betyder, at tungebåndet er stramt på den bagerste del af tungen. Hvis tungebåndet er stramt både på den bagerste, den midterste og den forreste del af tungen, kalder amerikanerne det for “anterior tongue tie”, som forkortes ATT. Vi har her på siden valgt at beholde disse betegnelser for at mindske forvirringen omkring PTT og ATT.

Har mit barn PTT eller ATT?
Der er kun ét tungebånd, men det kan være stramt på forskellige måder. Hvis der er ATT, vil der altid være et bagvedliggende PTT. Men der behøver ikke altid at være ATT, når der er PTT. Man kan med andre ord sige, at hvis tungebåndet er stramt, har dit barn PTT, og hvis det er stramt hele vejen ud til spidsen af tungen, bliver betegnelsen ændret til ATT, som også inkluderer PTT. Læs mere om de forskellige former for stramt tungebånd her.

Jeg mistænker stramt tungebånd – hvad gør jeg så nu?
Skriv til os i støttegruppen på facebook, der står i det fastgjorte opslag øverst på siden, hvad du skal gøre og hvordan.
Hvis du ikke er på facebook, kan du sende os en mail på info@stramttungebaand.dk.

 

———————————–

Har du flere spørgsmål om stramt tungebånd? 
Så find os på facebook eller send os en mail.

Stramt tungebånd er ikke kun for babyer. Voksne kan også have mange gener af et stramt tungebånd.