Symptomer hos babyer

Når din nyfødte baby kort efter fødslen bliver tjekket af jordemoderen på sygehuset, kigger hun også efter, om der er et synligt, stramt tungebånd. Det samme gør sundhedsplejersken og lægen, når I besøger dem.

Desværre er det danske sundhedspersonale ikke uddannet i at se, når tungebåndet ikke er synligt stramt (læs om synligt og skjult stramt tungebånd her), og derfor kan din baby godt have stramt tungebånd, selvom lægerne har sagt, at alt ser fint ud.

Det kan være svært at amme en baby med stramt tungebånd, og det kan være frustrerende at føle, at der er noget galt, når alle fagpersonerne vedholder, at alt ser fint ud.

De fleste mødre får at vide, at det enten er brystet eller ammeteknikken, den er gal med, når amningen ikke vil lykkes. Man kan komme rigtig langt med den rette ammeteknik, selvom tungebåndet er stramt, og det er vigtigt at have undersøgt andre problemer, når amningen ikke vil lykkes.

Problemerne med stramt tungebånd bliver dog ikke løst, før tungen bliver helt frigjort, så den kan bevæge sig, som den skal.

Aldersmæssigt er det aldrig hverken for tidligt eller for sent at få behandlet et stramt tungebånd, og det kan gøres fra dit barn er nyfødt. Indgrebet foregår i lokalbedøvelse. Læs mere om behandling her.

 

 ________________________

 

Forklaring på symptomerne

 • Svært ved at danne eller holde vakuum
  Babyer bruger normalt tungen til at lave undertryk i munden, når den malker brystet. Hvis tungen ikke kan bevæge sig frit, kan baby ikke danne vakuumet. I stedet bruger babyen gummerne til at holde sig fast på brystet. Det resulterer ofte i smerter hos mor, særligt når nedløbet starter, fordi baby her bruger ekstra mange kræfter på at holde sig fast. Kan give sår på brystet og mælkeophobning, overproduktion og brystbetændelse, fordi baby ikke kan tømme brystet ordentligt.
 • Klikkelyd, når baby sutter på bryst eller flaske
  Kommer som konsekvens af, at baby ikke kan danne vakuum. Det betyder også, at baby sluger luft under spisning, hvilket giver ondt i maven.
 • Hopper ofte af/på brystet eller flasken
  Kommer som konsekvens af, at baby ikke kan danne vakuum, eller hvis baby har spændinger i kroppen, som gør, at det gør ondt at ligge i en bestemt stilling. Det betyder også, at baby sluger luft under spisning, hvilket giver ondt i maven.
 • Gumler på brystvorten eller flaskesutten
  Endnu en konsekvens af, at baby ikke kan lave vakuum med tungen. Kan give sår hos mor og luft i maven på baby.
 • Refluks
  De fleste babyer gylper, men hvis din baby har ondt, når han gylper, fordi der kommer mavesyre med op, kalder man det refluks. Ved refluks kan gylpen komme op i voldsomme skyl – regulære opkastninger – og ofte i op til flere timer efter et måltid.
 • Stille refluks
  Baby kan også have det, man kalder for silent reflux – på dansk stille refluks – hvor der ikke er opkast, men hvor mavesyren løber op i spiserøret. Det er det, vi hos voksne kalder halsbrand. Det betyder mange gange, at baby bliver rigtig ked af det efter et måltid, ikke bryder sig om at ligge ned eller at sidde i sin autostol, hvor kroppen sidder på en måde, der presser på mavesækken og derfor presser mavesyren op.
 • Svamp 
  Når tungen ikke kan bevæge sig, kan baby have problemer med at få renset munden efter et måltid, og det kan give svamp, det som man også kalder trøske.
 • Mavekneb
  Kommer som følge af, at baby ikke kan danne vakuum med tungen under spisning eller hvis baby hopper af og på brystet eller flaskesutten hele tiden. Det kan også komme som en følge af, hvis din baby græder meget.
 • Svært ved at tage på
  Hvis baby ikke kan malke brystet optimalt, kan den blive udmattet ved brystet, inden den har fået nok, eller inden den når ind til den fede mælk. Det kan også hænge sammen med refluks.
 • Høj vægt
  Hvis baby har refluks eller stille refluks, kan den reagere ved at ville spise ofte for at overdøve smagen og følelsen af mavesyre. Det fører desværre ofte til endnu flere opkastninger eller sure opstød, som får baby til at spise endnu mere.
 • Savler meget
  Stramt tungebånd kan give lav muskelspænding, hvilket blandt andet giver tendens til at savle.
 • Uro i kroppen
  Når tungebåndet er stramt, har tungen svært ved at hvile naturligt i ganen. Det kan føre til, at baby trækker vejret gennem munden, hvilket aktiverer kroppens alarmberedskab og kan give dårlig søvn. Det kan også skyldes lav muskelspænding eller at baby forsøger at kompensere for ømhed og spændinger i muskler og led.
 • Svært ved at falde i søvn/ sover dårligt
  Kan skyldes spændinger og smerter i muskler og led, uro i kroppen eller at man trækker vejret gennem munden, som kan give besværet søvn (fx snorken eller søvnapnø).
 • Favoritside ved amning eller søvn
  Skyldes ofte, at der er låsninger i kroppen, særligt i nakke og ryg.
 • Ligger “som en banan”
  Nogle babyer svejer til den ene side, fordi de er spændt eller låst i kroppen. Det ses ofte, når baby forsøger at kompensere for “torticollis“, hvor nakken er låst.
 • Bliver sur på brystet under amning
  Kan enten skyldes, at mælken løber for hurtigt eller voldsomt på grund af hurtigt nedløb hos mor, eller at der ikke kommer nok mælk, fordi baby ikke kan malke brystet effektivt.
 • Skubber sig væk fra brystet/ flasken
  Hvis tungen ikke kan bevæge sig op i ganen, kan baby have svært ved at lukke af for mælken, og enten føle, at den bliver kvalt, eller faktisk være ved at blive det.
 • Mælk løber ud af munden, når baby spiser
  En anden måde at kompensere for, at tungen ikke kan lukke af for mælkestrømmen, kan være at lade det løbe ud af mundvigen. Det kan også være, musklerne omkring munden er så spændte, at baby har svært ved at svøbe om brystet eller sutteflasken.
 • Bider eller klemmer brystvorten
  Når baby ikke kan danne vakuum med tungen, bruger den gummerne eller tænderne til at holde sig fast på brystet under amning. Det kan give sår og smerter, og mor kan opleve, at brystvorten bliver hvid ved amning.
 • Hjerteformet tunge
  Hvis tungespidsen har hjerteform, betyder det som regel, at tungebåndet et stramt helt ud til den forreste del af tungen, det der kaldes ATT. Læs mere om det her.

 

Refluks og ondt i maven er nogle af symptomerne på stramt tungebånd