Klip af stramt tungebånd

Når man får “klippet” stramt læbe- eller tungebånd, fjerner lægen ved et kirurgisk indbegreb det overflødige væv på undersiden af tungen, som forhindrer den i at bevæge sig frit.

Det er et relativt enkelt indgreb, som dog skal foretages af en tandlæge eller øre-næse-halslæge, som har specialiseret sig i stramt tungebånd.

Hvordan foregår indgrebet?


Mange kender indgrebet som “at få klippet tungebåndet”. Det er der en god grund til. Indgrebet er nemlig i mange år blevet foretaget med en kirurgisk stålsaks.

Det er også stadig den metode, de fleste danske læger stadig bruger til at klippe det unødvendige, kollagene væv væk.

Mange udenlandske eksperter bruger i dag laserteknik eller elektrotom, som begge er metoder, der brænder vævet væk.

Fordelen ved denne form for behandling er, at der ofte er mindre blødning, fordi det samtidig lukker såret. Mindre blødning gør også, at der er bedre mulighed for at lave et fuldstændigt klip.

Indgrebet tager få sekunder, og foregår i lokalbedøvelse. Hvis din læge insisterer på at lægge dit barn i fuld narkose, skal du overveje, om du skal opsøge en anden, da fuld narkose ikke er nødvendigt ved dette indgreb. Faktisk kan fuld narkose gøre det umuligt at lave et fuldstændigt klip, da man ikke kan se, hvornår al restriktion er løsnet.

Det kræver ikke henvisning fra egen læge, hvis man ønsker at få tunge- eller læbebåndet klippet, hverken i Danmark eller i udlandet.
Du skal derfor blot finde den læge, du ønsker skal udføre indgrebet, og bestille tid.

Kan vi få behandling i Danmark?

For at få fuld effekt af behandlingen, er det vigtigt, at hele tungebåndet bliver løsnet – det vi kalder et “fuldstændigt klip”.

I Danmark bliver klip af tungebånd foretaget af øre-næse-halslæger. Der findes desværre endnu ingen læger i Danmark, som har specialiseret sig i at diagnosticere og behandle stramt tungebånd, og vores erfaring med de danske ØNH-læger er, at de sjældent laver fuldstændige klip.

I Europa ser vi lige nu de bedste resultater fra speciallæger (tandlæger og ØNH-læger) i Holland, Tyskland, Norge og England, men der findes også specialiserede læger i andre europæiske lande.

For at finde ud af, hvilken læge der passer bedst til jeres behov, er I velkomne til at kontakte os – beskriv gerne hvilke ønsker og forbehold, I måtte have til en behandler.

Det er også en mulighed at blive medlem af den gratis støttegruppe på facebook, hvor forældre deler deres erfaringer med klip af tungebånd.

Hvad er risici ved behandling?

Set med lægelige briller, er det et lille indgreb, hvor der er minimal risiko for komplikationer.

Den bivirkning, man oftest ser ved denne behandling, er at såret vokser forkert sammen.
I følge Dr. Ghaheri sker dette for mellem 2-4% af hans patienter, men lægerne accepterer op til 10% af patienterne som værende inden for normalen.

Når såret vokser sammen igen, bliver der dannet arvæv, som i nogle tilfælde kan give mindre bevægelighed i tungen.

Risikoen for dette er størst ved at få foretaget klippet af en behandler, der ikke er specialist i stramt tungebånd, og som derfor ikke laver et fuldstændigt klip, eller som slet og ret klipper forkert.

Blødning er også en normal bivirkning.
Der vil altid være en blødning, når man udfører et invasivt indgreb, der bryder kroppens barriere – for eksempel bløder det også, når man bliver vaccineret.
Ved klip af læbe- eller tungebånd er blødningen i langt de fleste tilfælde minimal og stopper efter nogle minutter.

Der er størst risiko for blødning, hvis man får klippet med saks, eller hvis der bliver klippet forkert.

Såret kan godt bløde lidt, når man bryder det op i forbindelse med aftercare. Blødning er okay, så længe det stopper efter et par minutter med pres fra for eksempel et stykke gaze eller papir.

Nogle få oplever, at baby ikke vil amme efter behandlingen. Det er dog svært at sige, om det skyldes selve behandlingen, eller om der er andre faktorer, der spiller ind – for eksempel at baby først bliver behandlet, efter morens mælkeproduktion er gået i stå, om der er spændinger i kroppen eller andet, som gør amningen svær.
Det sker sjældent, men det er dog en risiko, man bør tage med i sine overvejelser, da det kan være psykisk hårdt at måtte stoppe amningen, før man er klar til det.

Babyer og mindre børn kan risikere at udvikle en oral aversion, så de bliver bange, når noget eller nogen nærmer sig deres mund. Aversionen kan også være rettet mod lægen eller det at blive undersøgt.

Aversionen kan også opstå i forbindelse med motoriske øvelser eller kropsbehandling efter klippet. Det er vores erfaring, at det i mange tilfælde kan afhjælpes med traumebehandling.

Nerveskader kan komme, hvis behandleren klipper forkert.
Vi hører ofte fra patienter, at deres læge eller anden sundhedsfaglige rådgiver har fortalt, at de ser nerveskader efter klip, dog uden at kunne konkretisere, hvor disse klip er foretaget. Vi har set enkelte tilfælde af nerveskader efter klip foretaget af danske læger.

Vi har for nuværende ikke kendskab til patienter, som skulle have fået nerveskader efter klip i Holland, Tyskland, Norge og England.

Hvordan skal jeg forberede mig før et klip?

Et klip af tungebåndet kan aldrig stå alene som behandling af stramt tungebånd.

Det fysiske

Vi anbefaler altid, at du forbereder din krop på de store omvæltninger, der kan komme som følge af at få klippet tungebåndet. Det gælder både fysisk og psykisk.

Alt efter, hvor gammel du er, har din krop længe kompenseret for, at den ikke har kunne bruge sine muskler rigtigt. Du har derfor måske spændinger, låsninger eller skævheder i kroppen, og dit nervesystem kan risikere at være overbelastet.

For at indgrebet skal være effektivt, er det vigtigt at “rette kroppen op”, så den er bedst rustet til at genoptræne muskler og led efter indgrebet. Erfaringer fra både udlandet og herhjemme viser, at en blanding af osteopat, kranio sakral terapi og/eller kiropraktor er en god måde at få løsnet op.

Det anbefales, at man går i gang minimum to uger inden indgrebet, og gerne før, hvis det er muligt. Se vores liste over kropsbehandlere her.
Dette gælder også for børn og babyer.

Hvis klippet bliver foretaget med laser, eller laser-lignende udstyr, vil der være røg og lugte brændt, hvilket kan virke voldsomt på nogen. Det kan være en god idé at forberede sig selv og sit barn på dette.
Lugten er den samme, som hvis man plukker et hår af hovedet og holder det over en flamme.

Det psykiske

Mange af dem, der har fået klippet tungebånd i udlandet, har allerede været igennem mange former for behandling og har måske et barn, som er påvirket af dette.

Hvis du ved, dit barn har svært ved nye mennesker, forandringer eller andet, er det en god idé at tage kontakt til behandleren inden for at aftale, om der skal foretages særlige foranstaltninger under jeres besøg. For eksempel kan det være en god idé at have alle de praktiske informationer på plads, inden barnet kommer ind på klinikken.

Mange voksne, der har fået klippet tungebåndet, fortæller, at det også er en stor omvæltning for psyken, muligvis fordi det stramme tungebånd har forhindret Vagusnerven i at regulere nervesystemet.

Som forældre til et barn med stramt tungebånd, kan ens nervesystem også være flosset af de mange bekymringer, opvågninger, refluks eller skrigeture, som kan være en konsekvens af et stramt tungebånd.

Det kan derfor også være en god idé, for både børn og forældre, at få arbejdet med ens primitive reflekser, besøge en traumeterapeut, en biodynamisk kranio sakral teraoeut eller få lavet body-sds forud for og efter indgrebet.

Hvad skal vi gøre efter et klip?

Hvis du bliver klippet i Danmark, er det højst sandsynligt ikke nødvendigt at lave øvelser efter indgrebet, da de danske læger ikke klipper ret meget, og øvelserne derfor ikke vil gøre nogen nævneværdig forskel. (Læs en forklaring om det her)

Hvis du får et fuldstændigt klip, anbefaler eksperterne at lave øvelser med tungen og massere såret, så det ikke vokser forkert sammen. Man skal regne med, at øvelserne skal laves flere gange om dagen i mindst fire uger efter indgrebet.

Læs mere på vores side om aftercare HER.

Hvad kan jeg gøre, hvis jeg ikke vil have tungebåndet klippet?

Et stramt tungebånd, som giver gener, kan kun behandles ved, at man fjerner vævet, der giver restriktion i tungen. Et stramt tungebånd kan ikke strækkes længere ved manuel behandling – læs HER hvorfor.

Hvis du af den ene eller anden årsag ikke har lyst til, eller mulighed for, at få klippet tungebåndet, kan man i nogle tilfælde lindre symptomerne ved at løsne spændinger i kroppen, særligt i nakke og ryg.

Det kan for eksempel være ved en kiropraktor, osteopat eller en kranio sakral terapeut. Se vores liste over kropsbehandlere her.
Det kan også være en god idé at opsøge en OMFT-behandler, som kan give øvelser, der måske kan lindre symptomerne. Læs mere om OMFT her.

Kropsbehandling vil dog altid være symptombehandling, hvis tungebåndet er stramt. I så fald vil muligvis betyde, at man skal have regelmæssige behandlinger for at holde symptomerne nede.

Vi anbefaler altid, at man opsøger en kropsbehandlinger og får løsnet spændinger, inden man overhovedet overvejer at få klippet tungebåndet.

Spændinger i kroppen kan give mange af de samme symptomer, og derfor er det vigtigt at få udelukket, om der i virkeligheden slet ikke er tale om et stramt tungebånd.

Hvis du ikke oplever nogle symptomer, er der højst sandsynligt ikke nogen grund til at få klippet tungebåndet. Mange med et stramt tungebånd lever fint og uden symptomer.