Stramt tungebånd kan give problemer med fordøjelsen

  • 22. september 2017
Et stramt tungebånd kan påvirke produktionen af mavesyre og give problemer med maven.

Når tungen ikke kan bevæge sig rigtigt, bliver der ikke givet besked til maven om, at der er mad på vej. Det hindrer dannelsen af enzymer, der skal nedbryde maden, og det kan give problemer med fordøjelsen.


Af Charlotte Johannsen


ARTIKEL: Maven rumler og gør ondt. Du kan ikke komme af med noget, når du er på toilettet, og det hjælper ikke hverken at fodre den med kostfibre og litervis af vand eller at træne den med motion.

Hvis maven stadig knurrer af dig, selvom du følger alle de gode råd for at gøre den glad, skal du måske overveje, om løsningen sidder i den lille streng under din tunge.

Et stramt tungebånd kan nemlig give forstoppelse. Hvis tungen ikke kan bevæge sig rundt i munden og presse mod ganen og mundhulen, kan den have svært ved at stimulere den store Vagusnerve. Det er den, der sørger for at alarmere resten af kroppen, når vi putter mad i munden, så fordøjelsesprocessen kan gå i gang.

Hvis det ikke sker, bliver der ikke dannet de enzymer, der er vigtige for at maden kan blive nedbrudt i mavesækken og tarmene. Resultatet er forstoppelse, hvilket kan vise sig ved, at man har svært ved at komme på toilettet, eller at man har halsbrand eller refluks.

Vigtigt at stimulere Vagusnerven

Vagusnerven er en del af det parasympatiske nervesystem. Det er den længste nerve, vi har i kroppen, og den formidler sensoriske impulser mellem hjernen og en lang række muskler og organer, blandt andet hjerte, lunger, maven og tarmene.

Vagusnerven forgrener sig ud under tungen, hvor nerveenderne fungerer som udkigsposter, der skal sørge for at fortælle det videre til hjernen, når vi vælger at putte mad i munden.

Hvis tungen ikke kan komme op i ganen, som det er tilfældet ved stramt tungebånd, bliver nerveenderne ikke stimuleret. Det gør, at der bliver ikke sendt besked til hjernen og maven om at gå i gang med at producere mavesyre.

Når det ikke sker, vil der ikke være nok mavesyre i mavesækken til, at maden kan nedbrydes. I stedet ligger den og gærer, og begynder så at boble tilbage op i spiserøret – det vi kender som halsbrand eller stille refluks.

En anden funktion, der ikke får beskeden, er tarmene. Den ufordøjede mad bliver altså ledt videre til en tarm, der ikke er klar til at arbejde. Sammen med den dårligt nedbrudte mad, er det en god opskrift på mavepine.

Vagus nerven bliver stimuleret af tungen. Stramt tungebånd kan give forstoppelse.
Billede fra eiriu-eolas.org

Løsningen kan være at stimulere Vagusnerven. En dygtig osteopat kan hjælpe med at løsne op for spændinger, men du kan også prøve at lave øvelser selv. På YouTube findes denne gode video, der viser en række øvelser, som stimulerer Vagusnerven.

Hvis det er et stramt tungebånd, der er skyld i dine maveproblemer, vil alt andet blot være symptombehandling.


Kilder:

http://eiriu-eolas.org/2011/11/11/gut-bacteria-and-your-emotions/

http://www.maveguiden.dk/forstoppelse/gode-rad-mod-forstoppelse/

http://drsircus.com/general/function-vagus-nerve

Blog Comments

[…] Alligevel kunne jeg ikke slippe ideen om, at alle de spændinger, der blev ved at komme tilbage, kunne have en sammenhæng med refluksen. Det eneste, de spændinger havde tilfælles, var nervus vagus. Vagusnerven. […]

Leave a Comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.