OMFT – træning for tunge og mund

OMFT (Orofacial, MyoFunktionel Terapi) er en vigtig del af behandlingen af stramt tungebånd, særligt hos større børn og voksne.

Det er mundmotorisk træning, som hjælper til at genopbygge styrken i tungen og resten af mundens muskler.

For at få et godt resultat ud af frenektomien (klip af tungebåndet) er det vigtigt at styrke musklerne og rette eventuelle skævheder og dårlige vaner – både før og efter et klip af tungebåndet.

Hvad er OMFT, og hvorfor er det vigtigt?

Når man klipper et stramt tungebånd, giver man plads i munden til, at musklerne kan blive brugt, som de skal. Har man gået i mange år med restriktion i tungen, kan der være muskler, man aldrig har brugt eller brugt på en uhensigtsmæssig måde. De skal trænes op, fuldstændig ligesom man træner andre muskelgrupper op i kroppen efter for eksempel en operation.

OMFT er en forkortelse for Orofacial Myofunctional Therapy. Det kan oversættes til noget i retning af muskelfunktions-terapi for mund og ansigt, eller lidt mere moderne: Fitness for tungen og ansigtet.

Babyer kan i nogle tilfælde selv rette teknikken gennem amning, men større børn og voksne har altid gavn af et OMFT-forløb som et led i behandlingen af stramt tungebånd. Nogle gange er OMFT i sig selv nok til at afhjælpe problemerne ved et stramt tungebånd, så man ikke behøver at få det klippet.

Hvad kan man med OMFT?

Mange med stramt tungebånd kompenserer med tungen ved at skubbe den frem i munden i stedet for op i ganen. Det resulterer ofte i enten over- eller underbid, dybdebid og skæve tænder. Behandlingen for disse ting har i årtier været at sætte bøjle på tænderne for at rette dem, men har man stramt tungebånd, sker der ofte det, at tænderne bliver skæve igen, når bøjlen kommer af.

Tungen er en kraftfuld muskel, og den skubber på tænderne med en styrke på cirka 500 gram. Der skal ikke mere end 7 grams modstand til at rykke på tænderne. Læg dertil, at vi synker omkring 2000 gange om dagen, og så er det ikke svært at regne ud, hvorfor tænderne bøjer af.

Når tungen ikke kan komme op i ganen, kan den heller ikke udøve den funktion, den har, om at forme kraniet. Det er derfor, personer med stramt tungebånd ofte har en høj, smal gane, fordi den ikke er blevet formet bred og flad af tungen. Det viser sig ofte i en lang hovedform, men det kan også have den konsekvens, at luftvejene i næsen bliver mindsket. Det gør det svært at trække vejret frit gennem næsen, hvorfor mange med stramt tungebånd trækker vejret gennem munden.

Der findes masser af studier, som viser, hvordan vejrtrækning gennem munden fører til forstørre mandler og polypper, et svækket immunforsvar, søvnproblemer og en øget risiko for en lang række både fysiske og psykiske sygdomme.

Ved at træne tungen til at ligge rigtigt i munden, kan man i de fleste tilfælde afhjælpe disse problemer.

Denne kvinde har været igennem et OMFT-forløb på cirka et år i forbindelse med, at hun fik klippet sit stramme tungebånd. Billederne er lånt med tilladelse fra kvinden.

Det er vigtigt at træne tungen og musklerne omkring munden, når man får klippet et stramt tungebånd.
Det er vigtigt at træne tungen og musklerne omkring munden, når man får klippet et stramt tungebånd.
OMFT er en vigtig del af behandling, når man skal have klippet sit stramme tungebånd. Det genopretter tungens styrke og vaner.

Hvordan laver man OMFT?

OMFT-øvelser kan laves af både børn og voksne.

Øvelserne bliver sammensat ud fra den enkelte patients alder, behov og udfordringer, og øges i sværhedsgrad fra uge til uge. Det er ligesom med alle andre færdigheder – de skal trænes i en bestemt rækkefølge ud fra det udgangspunkt, man har.

Du skal lære at kravle, før du kan gå, lyder ordsproget – og det gælder også med OMFT-træning.

Derfor er det vigtigt, at man følger træningsprogrammet, så man kommer igennem hvert udviklingstrin, da man ellers ikke får opbygget vanerne på den rigtige måde.


Man kan finde videoer med generelle øvelser på fx YouTube, men da disse er generelle øvelser, er det ikke sikkert, de passer til dig. Det svarer til at tage ned i træningscentret, fordi du skal genoptræne din albue, men du går i gang med at køre kondicykel.

Hvis man laver øvelserne forkert, risikerer man at skabe ny, kompenserende adfærd, så derfor er det en god idé at finde en OMFT-behandler at træne med, så man kan genskabe balancen i musklerne og opbygge nye, gode vaner.

Find din behandler

Hvilken OMFT-behandler, du skal vælge, kommer helt an på, hvad dine ønsker og behov er.

Nogle OMFT-behandlere har programmer for babyer helt ned til seks måneder, mens andre først tilbyder behandling fra omkring 4 år. Kontakt din lokale behandler og forhør dig om mulighederne.

Du er altid velkommen til at skrive til mig for at få et bud på, hvem der kan være den bedste at kontakte for dig.

Send mig en mail på: info@stramttungebaand.dk – husk at skrive, at det handler om OMFT-træning, hvor i landet du bor og hvor gammel personen, som skal træne, er.