Ghaheri: Vægtstigning bør ikke være afgørende for, om tungebåndet skal klippes

  • 2. december 2019
Vægtstigning alene bør ikke være afgørende for, om baby skal klippes. En baby med stramt tungebånd kan sagtens tage fint på og stadig opleve problemer, påpeger den amerikanske ØNH-læge og ekspert i tungebånd, Dr. Bobak Ghaheri.

Tilstrækkelig vægtstigning er ikke det samme som normal vægtstigning. Babys vægt bør ikke alene være afgørende for, om tungebåndet skal klippes, siger amerikansk ekspert i tungebånd.


Af Redaktionen


Mange læger bruger stadig babys vægtkurve til at afgøre, om et stramt tungebånd behøver at blive klippet eller ej.

Men vægtstigningen alene siger ikke noget om, hvorvidt tungebåndet giver problemer eller ej. Det siger den amerikanske øre-næse-halslæge, og en af verdens førende eksperter i tungebånd, Dr. Bobak Ghaheri.

“Jeg kender mange mødre, som bider tænderne sammen, krummer tæer og fortsætter med at marathon-amme bare for at holde vægten oppe på deres barn. Men det er ikke en normal måde at øge vægten på.”

Dr. Bobak Ghaheri

hans facebookside skriver han blandt andet, at læger, ammekonsulenter og andre, som arbejder med babyer, skal forstå forskellen mellem tilstrækkelig vægtøgning og normal vægtøgning.

“Problemet med den måde at tænke på er, at man indtager en holdning om, at det eneste formål med amning er at få baby til at vokse. Man ignorerer hele processen med, hvordan baby kommer op på en bestemt vægt. Det betyder, at lægen udelukkende fokuserer på baby og ikke på morens eller familiens oplevelse med at give baby mad,” skriver han.

Han mener, at selvom baby har en tilstrækkelig vægtøgning, kan det stadig godt være nødvendigt at klippe tungebåndet, hvis der er andre symptomer på, at det er stramt, og det påvirker amning eller spisning.

Baby kan sagtens tage på i vægt, selvom tungebåndet er stramt

Mange babyer udvikler kompenserende adfærd, når tungebåndet er stramt. Det kan betyde, at baby tager fint på, og måske endda at amningen fungerer ganske godt, selvom tungebåndet er stramt.

Dr. Ghaheri skriver på sin facebookside, at den måde, mange babyer kompenserer på, er når mor supplerer med en flaske, som kan være nemmere at få mælk ud af.

En anden forklaring kan være, hvis mor har overproduktion af mælk eller et kraftigt nedløb.

“Det er vigtigt at huske på, at den optimale mekanisme under amning er, når baby fjerner mælk fra brystet frem for at modtage mælken,” siger han og henviser til den måde, en baby skal malke brystet med tungen for at få amning til at fungere optimalt.

Hvis baby ikke bruger en optimal ammeteknik, kan det resultere i et stort luftindtag under amning, som blandt andet kan give refluks, forklarer Ghaheri.

“Det kan give en vægtøgning, så længe baby ikke har brug for store mængder mælk. Det er usandsynligt, at sådan et passivt indtag af mælk vil blive ved at få vægten til at stige, efterhånden som baby bliver ældre. Ultimativt vil det måske også påvirke morens produktion, når brystet ikke bliver stimuleret korrekt,” siger Dr. Ghaheri.

Mødre lider længe for at give baby mælk nok

Mødre er stædige og vil gøre næsten hvad som helst for at sørge for, at deres baby får mælk nok. Også selvom det betyder, at hun må lide unødig overlast, mener Dr. Ghaheri.

Han nævner mødrenes stædighed som den tredje måde, hvorpå en baby kan opretholde en tilstrækkelig vægtøgning på trods af et stramt tungebånd.

“Jeg kender mange mødre, som bider tænderne sammen, krummer tæer og fortsætter med at marathon-amme bare for at holde vægten oppe på deres barn. Men det er ikke en normal måde at øge vægten på. Det er vægtøgning på trods, og det skal man ikke acceptere,” siger Dr. Ghaheri.

Vægtstigning må ikke være den eneste målestok

Dr. Ghaheri har på sin facebookside delt et billede af et vægtskema for en patient, han har behandlet for stramt tungebånd.

Han har gjort det for at understrege sin pointe om, at man ikke må kigge på vægtøgning alene som målestok for, hvorvidt et stramt tungebånd skal klippes eller ej.

“Det er vigtigt at forstå, at en baby godt kan tage på i vægt og samtidig tabe sig procentmæssigt. Det kommer stadig bag på mig, når jeg møder læger, der kun fokuserer på vægtøgning i stedet for at putte vejningerne ind i en kurve,” siger han.

På billedet ser man data for en baby, som tog på over flere vejninger. Sat ind i kurven viser der sig dog et andet billede. Den gule linje markerer den dag, hvor tungebåndet blev klippet.

“Jeg vil have alle til at forstå, at vægtøgning er én potentiel faktor, der kan blive påvirket af et stramt tungebånd. Det er ikke den vigtigste. Vi har brug for, at alle kigger mere helhedsorienteret på spiseprocessen,” siger Dr. Ghaheri.

Adequate Infant Weight Gain is Not the Same Thing As Normal Infant Weight GainWhen it comes to determining whether a…

Slået op af Bobby Ghaheri MDTirsdag den 26. november 2019

Læs mere:
  • Læs mere om, hvorfor Dr. Ghaheri ikke mener, vægt skal være den eneste faktor, der afgører, om tungebåndet skal klippes ellers ej her: LINK
  • Læs om, hvordan tungen – og et stramt tungebånd – påvirker amning og spisning her: LINK
  • Læs, hvorfor det nok ikke passer, hvis nogen siger til dig, at du nok “bare ikke kan amme”, her: LINK

Leave a Comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.