Ofte stillede spørgsmål om stramt tungebånd

Om tunge- og læbebånd generelt

Jeg mistænker et stramt tungebånd. Hvad gør jeg så nu?

Det kan være lidt overvældende, når man lige er blevet opmærksom på problemet. Derfor har vi skrevet en begynderguide, som du finder HER.

Hvad er et stramt tungebånd?

Den internationale sammenslutning af professionelle inden for behandling af stramt tungebånd (International Affiliation of Tongue-Tie Professionals) har for nylig aftalt, at et stramt tungebånd defineres som “en rest af embryotisk væv i midterlinien mellem undersiden af tunge og mundgulvet, som forhindrer tungen i at bevæge sig normalt.”
Du kan læse mere om det HER.

Skal alle stramme tungebånd klippes?

Nej.
Det er ikke alle med stramt tungebånd, som behøver at få det klippet. Nogle lærer kompenserende adfærd, som gør, at de kan leve fint med et stramt tungebånd eller læbebånd. Hvis man oplever symptomer, er det dog værd at overveje at få en second opinion, også selvom amningen fungerer fint eller er afsluttet. Se symptomlisten HER.

Kan tungebåndet vokse sig længere med alderen?

Nej.
Et stramt tungebånd består af nogle bindevævsceller, som er lige så stærke som stål. Hvis noget flytter sig med alderen, er det de knogler, som tungebåndet hæfter på. Læs mere om det i vores artikel: Nej, et stramt tungebånd bliver ikke længere med alderen

Hvad er “det bageste tungebånd”?

“Det bageste tungebånd” er en definition, som organisationen Læger Formidler har opfundet. Den udspringer ganske givet af, at vi her på siden forsøger at forklare den nyeste forskning omkring begrebet “stramt tungebånd” med at sige, at tungebåndet kan være stramt på den bagerste del af tungen.
Man har kun ét tungebånd, og hvis din læge refererer til et bageste/bagerste/bagre tungebånd, er vedkommende muligvis ikke bekendt med den nyeste forskning og litteratur, der findes på området.

Hvilke problemer giver et stramt læbebånd?

Stramt læbebånd kan besværliggøre amningen eller give problemer med at tage flaske og drikke fra kop. Det kan desuden give problemer med tænderne (fordi der sætter sig madrester fast i “lommerne”, som kan være svære at nå med en tandbørste) og stort mellemrum mellem tænderne.
Det kan også gøre det svært at åbne munden eller at holde læberne lukkede, når man slapper af.

Er det nok til at redde amningen, hvis man kun får klippet læbebåndet?

Som oftest er det i virkeligheden et stramt tungebånd, der giver problemer med amning. Derfor er det næsten aldrig nok kun at få klippet læbebåndet. Tungen er den aktive muskel, som har til opgave at skabe det undertryk, der skal til for at få mælken ud af brystet eller flasken. I mange tilfælde er det et stramt tungebånd, som forhindrer læben i at bevæge sig, så man end ikke behøver at klippe læbebåndet, når først tungebåndet er blevet klippet. Dr. Ghaheri har skrevet mere om det her.

Om symptomer på stramt tungebånd

Findes der noget forskning på de mange symptomer, der forbindes med stramt tungebånd?
Der findes over 600 forskningsartikler på PubMed, som omhandler stramt tungebånd. De fleste beskræftiger sig med tungebåndets indvirkning på amning og omhandler metoder, hvor tungebåndet er blevet klippet med saks. Næsten alle studier konkluderer, at det er gavnligt for amningen at løsne tungebåndet, og at det er et sikkert indgreb med lav risiko og stor gevinst. (Baxter, Tongue Tied pp. 85-86)
Der mangler helt generelt højkvalificeret forskning, men der findes en hel del case-studier på konsekvenserne af stramt tungebånd, både lavet af forskere og læger, men i høj grad også i de mange støttegrupper for forældre med stramt tungebånd, der findes på facebook.
Læs mere om evidensen i vores artikel: Er der overhovedet evidens for at klippe stramt tungebånd?

Tungen kan godt komme ud af munden – så er tungebåndet vel ikke stramt?
Det er en myte, at tungebåndet kun kan være stramt, hvis tungen ikke kan komme ud over læberne. Det kan det sagtens, og det er faktisk kun i de færreste tilfælde, at et stramt tungebånd forhindrer tungen i at komme ud af munden. Læs mere om det her.

Min baby tager fint på i vægt – så er tungebåndet vel ikke stramt?
En baby kan sagtens tage fint på – og endda tage meget hurtigt på – selvom tungebåndet er stramt.

Om behandling generelt

Vi ammer ikke længere. Er det stadig nødvendigt at få klippet tungebåndet?
Et stramt tungebånd kan give mange gener gennem hele livet, og problemerne bliver kun værre med alderen. Det kan derfor være en god idé at få gjort noget ved det, selvom der ikke er problemer med amningen, hvis man altså oplever andre symptomer. Læs mere om symptomerne her.

Vi har allerede fået klippet tungebåndet. Kan det stadig være stramt?
Ja, hvis lægen enten ikke har klippet nok, eller såret er helet forkert, kan der være behov for at klippe yderligere for at opnå optimal effekt

Hvem kan stille diagnosen?
En ØNH-læge eller tandlæge med speciale i stramt tungebånd.
Desværre er det vores erfaring, at mange læger overser eller negligerer et stramt tungebånd, særligt når der er tale om type 3- eller type 4-tungebånd. Det kan måske skyldes, at tungens funktion ikke er en del af uddannelsen på tandlæge- og lægestudierne.
En anden mulighed er derfor at få lavet en vurdering af en behandler, som har uddannet sig i tungens funktion og i at vurdere tungebåndet. Læs mere om mulighederne for at få en vurdering af en dansk behandler her

Om behandling i Danmark

Kan I anbefale en ØNH i mit område?
Vi kender desværre endnu ikke til en dansk læge, som har specialiseret sig i at diagnosticere eller klippe stramt tungebånd, eller som kontinuerligt laver fuldstændige klip.
Forespurgt mener de danske ØNH-læger ikke selv, der er forskel på, hvordan de klipper. Hvis du ønsker konkret erfaring om en bestemt læge, vil vi opfordre dig til at spørge forældre i facebookgruppen.

Kan danske læger lave et fuldstændigt klip?
Vi kender endnu ikke til nogen danske læger, der kontinuerligt laver fuldstændige klip.
Vi oplever, at de danske læger oftest enten ikke klipper nok til at løsne restriktionen helt, eller også klipper de unødigt meget.
Et ufuldstændigt klip kan for nogle lindre nogle af symptomerne, og kan i visse tilfælde redde amningen. Vores erfaring er, at mange dog er nødt til at få foretaget et fuldstændigt klip i udlandet efterfølgende.
Et unødigt stort klip kan give risiko for stor blødning, nerveskader, ekstra store smerter og meget arvæv, som i nogle tilfælde kan gøre problemerne værre.

Min læge vil operere i fuld narkose, er det nødvendigt?
Nej, klip af tungebånd er et relativt enkelt indgreb, som det ikke er nødvendigt at gøre i fuld narkose. I stedet anvendes lokalbedøvelse, enten via indsprøjtning eller som creme.
Faktisk kan narkosen gøre det umuligt at lave et fuldstændigt klip, da det gør det umuligt at se, hvornår man har fjernet alt restriktivt væv.

Min læge siger, vi først skal klippe tungebåndet, hvis der opstår problemer. Er det rigtigt?
Det er ikke alle stramme tungebånd, der behøver at blive klippet. Hvis man lever fint med det, og ikke er generet af symptomer, skal man ikke få klippet tungebåndet. 
Mange gange opstår problemerne dog senere, hvis tungen ikke er fri til at forme mundhulen og ganen, kan det give mange af de problemer, der er forbundet med stramt tungebånd.
Derfor kan det være en idé at få undersøgt, om restriktionen kan give problemer på sigt. Dette kan man få hjælp hos ved en OMFT-behandler.


Har du flere spørgsmål om stramt tungebånd? 
Så find os på facebook eller instagram – eller send os en mail.

Stramt tungebånd er ikke kun for babyer. Voksne kan også have mange gener af et stramt tungebånd.