Stramt tungebånd – hvad gør jeg så nu?

Hvis du først lige er blevet opmærksom på, at du eller dit barn har stramt tungebånd, kan det godt virke lidt overvældende med alle de nye informationer. Du er måske i tvivl om, hvad dit næste skridt skal være i forhold til at få tungebåndet undersøgt.

Vi har her samlet de bedste råd til, hvordan du kommer videre. Så kan du altid dykke videre ned i forskningen senere.

Mistanke om stramt tungebånd - hvad gør du nu? Her er en guide.

Sådan kan du gøre, hvis du mistænker stramt tungebånd

1 – Har du/dit barn nogle symptomer?

Start med at kigge på listerne med symptomer. Er der nogle af dem, der passer?
Du behøver ikke at have alle symptomerne, et enkelt kan være nok til at overveje at få tungebåndet klippet.

2 – Hvis du ammer, har I da fået ammehjælp?

Stramt tungebånd giver ofte ammeproblemer, men det er ikke altid synderen. Nogle gange kan symptomer som sutteblærer, sår og dårligt vakuum komme af, at du og baby har udviklet en forkert ammeteknik.

Det er vigtigt at opsøge en uddannet ammevejleder, som har den nyeste viden om stramt tungebånd, så I kan få be- eller afkræftet, om det kan være en del af jeres problemer. Ammevejlederen vil også kunne hjælpe jer med ammestillinger, så I kan amme videre, indtil I har fundet en videre løsning.

Spørg i denne støttegruppe på facebook efter erfaringer med en vejleder i dit område. 

Læs mere om, hvordan ikke alle ammeproblemer skyldes et stramt tungebånd, her (engelsk artikel – åbner i ny fane)

3 – Har du/dit barn fået kropsbehandling?

Mange af symptomerne på stramt tungebånd kan også komme som følge af spændinger i kroppen. Derfor anbefaler vi altid at bliver checket grundigt igennem af en dygtig kropsbehandler, som kan vurdere, om spændingerne kommer af stramt tungebånd eller ej.

Vi har en liste med kropsbehandlere HER, som medlemmerne i støttegruppen på facebook har gode erfaringer med i forbindelse med klip af tungebånd.

Hvis du ikke mærker bedring efter 3-4 behandlinger, eller symptomerne bliver ved at vende tilbage trods regelmæssig behandling, er det en indikator for, at tungebåndet kan være stramt.

4 – Få vurderet, om der er stramt tungebånd

Der er to måder at få en vurdering af, om tungebåndet er stramt:

  • En manuel undersøgelse
  • Via billeder og evt. video af tungen

I begge tilfælde er det vigtigt, at I samtidig giver en grundig beskrivelse af:

  • hvilken forudgående behandling, I har fået (ammehjælp, kropsbehandling, tidligere klip, medicinsk behandling for refluks osv.)
  • hvilke symptomer I oplever eller har oplevet tidligere

Manuel vurdering
En manuel vurdering er klart at foretrække, da det kræver særlig viden om, hvordan tungen skal løftes op i ganen, for at få en korrekt vurdering, ved visse typer stramhed af tungebåndet (Du kan læse om de forskellige typer HER).

Der er desværre endnu ingen læger i Danmark, der er uddannet i at vurdere stramt tungebånd, og det er de færreste, der er opdateret på den nyeste viden fra udlandet.

For at få en korrekt vurdering skal man derfor til en OMFT-behandler eller en anden fagperson, som er uddannet i tungens og mundmuskulaturens funktioner.

Du finder en liste over behandlere, som vi har gode erfaringer med ifht. at vurdere tungebånd og hjælpe til at finde en god løsning for klienten, via linket her: Find behandler til vurdering

NB: www.stramttungebaand.dk er økonomisk uafhængig af disse behandlere, og vi får ikke penge for at henvise til nogen bestemt behandler. Vi har sammensat listen for at guide dig til den bedste hjælp, vi kender til. Vi sparrer fagligt med behandlerne. Listen opdateres løbende ud fra de tilbagemeldinger, vi får fra klienter/vores læsere.

Vurdering via billede og video
Hvis du ikke har mulighed for at få foretaget en manuel undersøgelse, eller blot ønsker et svar baseret på billeder, er der flere muligheder at vælge mellem:

Når du skal tage billedet, er det vigtigt at bruge to fingre, så tungen bliver løftet lige op – den skal løftes helt op i ganen. Det er også vigtigt, at man får den bagerste del af tungen med op for at give det bedste billede.

I skal være to til at tage billedet – en som løfter tungen, mens den anden filmer eller tager billedet. Brug gerne blitz. Man skal helst kunne se mundgulvet på billedet.

Ved større børn og voksne skal man forsøge at suge hele tungen op i ganen, mens man åbner munden så højt, man kan (sugekop-øvelsen)

(Vi arbejder på at lave en guide til, hvordan man tager billeder. Hvis du er tvivl, så spørg efter råd i støttegruppen)

I langt de fleste tilfælde kan I få en god vurdering ud fra billeder og beskrivelse, men det er kun i hænderne på en ekspert i tungebånd, der kan stilles en konkret, reel diagnose.

Vi oplever desværre ofte, at de danske ØNH-læger fejldiagnosticerer stramt tungebånd, ganske særligt når der er tale om type 3 og 4 (læs mere om det her). Derfor kan vi for nuværende ikke anbefale at stole udelukkende på deres vurdering af, hvorvidt tungebåndet er stramt, og om det bør blive klippet eller ej.

5 – Overvej, om tungebåndet skal klippes 

Der er rigtig mange, som bliver født med et stramt tungebånd, men det er ikke alle, der har gener af det. Derfor er det ikke altid nødvendigt at få klippet tungebåndet.

Den nyeste viden om stramt tungebånd viser dog, at langt flere faktisk har gener af deres stramme tungebånd, end hvad sundhedspersonalet generelt vurderer.

Vi anbefaler altid, at man besøger en kropsbehandler og eventuelt en ammevejleder, før man tager beslutningen om at få klippet tungebåndet. Det er vigtigt at finde ud af, om problemerne blot skyldes forkert ammeteknik, dårlig kropsholdning eller spændinger og låsninger.

Hvis tungebåndet er stramt, vil disse løsninger dog kun være symptombehandling, og så er et klip det eneste, der kan hjælpe.

Man kan ikke vokse sig fra et stramt tungebånd, men kroppen kan lære at kompensere for det. Det vil dog oftest føre til andre problemer, som kan ses på vores symptomlister.

Det er altid en vurderingssag, om dine eller dine børns gener er så udtalte, at du har lyst til at gennemgå behandling. Søg eventuelt erfaring fra andre, der har valgt at få klippet tungebåndet, i støttegruppen.

Du skal være opmærksom på, at der skal laves sårbehandling i mange uger efter klippet, hvis der er foretaget et fuldstændigt klip. Det kan være ekstremt hårdt, men er nødvendigt, hvis man vil give såret de bedste muligheder for at vokse rigtigt sammen, sådan at klippet får bedst mulig effekt.

Læs mere om sårbehandling og genoptræningsøvelser (aftercare) her: Sårbehandling og tungeøvelser efter klip af tungebåndet.

6 – Valg af læge til klip

Når du har taget beslutningen om, at tungebåndet skal klippes, er det bare at bestille tid. Der kræves ikke henvisning fra egen læge til behandling hos hverken danske ØNH-læger eller eksperter i udlandet.

Vi kender ikke til nogle læger i Danmark, der er specialiseret i at klippe tungebånd. Vi ser endnu ikke nogle steder her i landet, at læger kontinuerligt laver fuldstændige klip.

Et fuldstændigt klip er, hvor lægen løsner alle de fibre, der giver restiktion af tungen. Hvis man ikke får lavet et fuldstændigt klip, vil der altså stadig være stramhed, hvilket kan gøre, at såret vokser forkert sammen, eller at behandlingen ikke virker optimalt.

Nogle kan opleve forbedring af ammeproblemer ved et ufuldstændigt klip, hvis baby er helt lille, og man har type 1 eller 2. Desværre oplever mange, at det først for alvor hjælper, når man får løsnet hele tungen, da det er den bagerste del af tungen, der skaber det vakuum, som skal til for at tømme brystet helt.

Vores erfaring er, at et ufuldstændigt klip derfor kan hjælpe for nogen, hvis amningen er akut i fare, men at langt de fleste senere får brug for endnu et klip.

Det kan enten være fordi, klippet vokser forkert sammen, eller fordi et ufuldstændigt sjældent hjælper på den lange række af andre symptomer, der er forbundet med at have stramt tungebånd.

Der er desuden større risiko for at danne arvæv, når klippet er ufuldstændigt. Arvæv kan gøre mobiliteten i tungen dårligere, og altså muligvis forværre problemerne.

Der er derfor god grund til at sikre sig, at den læge, man vælger, er opdateret på den nyeste viden om stramt tungebånd.

Hvis du er i tvivl om, hvem du skal vælge, kan du søge råd og erfaringer i støttegruppen på facebook: LINK