OMFT – træning for tunge og mund

OMFT er en vigtig del af behandlingen af stramt tungebånd hos større børn og voksne.

Her kan du læse om, hvad OMFT egentlig går ud på, og nederst kan du finde en liste over de behandlere i Danmark, som tilbyder OMFT-forløb.

Denne side er under opbygning. Hvis du vil vide mere, kan du kontakte en af behandlerne nederst på siden for mere information om OMFT.

Hvad er OMFT, og hvorfor er det vigtigt?

Når man klipper et stramt tungebånd, giver man plads i munden til, at musklerne kan blive brugt, som de skal. Har man gået i mange år med restriktion i tungen, kan der være muskler, man aldrig har brugt eller brugt på en uhensigtsmæssig måde. De skal trænes op, fuldstændig ligesom man træner andre muskelgrupper op i kroppen efter for eksempel en operation.

OMFT er en forkortelse for Orofacial Myofunctional Therapy. Det kan oversættes til noget i retning af muskelfunktions-terapi for mund og ansigt, eller lidt mere moderne: Fitness for tungen og ansigtet.

Babyer kan i nogle tilfælde selv rette teknikken gennem amning, men større børn og voksne har altid gavn af et OMFT-forløb som et led i behandlingen af stramt tungebånd. Nogle gange er OMFT i sig selv nok til at afhjælpe problemerne ved et stramt tungebånd, så man ikke behøver at få det klippet.

Hvad kan man med OMFT?

Mange med stramt tungebånd kompenserer med tungen ved at skubbe den frem i munden i stedet for op i ganen. Det resulterer ofte i enten over- eller underbid, dybdebid og skæve tænder. Behandlingen for disse ting har i årtier været at sætte bøjle på tænderne for at rette dem, men har man stramt tungebånd, sker der ofte det, at tænderne bliver skæve igen, når bøjlen kommer af.

Tungen er en kraftfuld muskel, og den skubber på tænderne med en styrke på cirka 500 gram. Der skal ikke mere end 7 grams modstand til at rykke på tænderne. Læg dertil, at vi synker omkring 2000 gange om dagen, og så er det ikke svært at regne ud, hvorfor tænderne bøjer af.

Når tungen ikke kan komme op i ganen, kan den heller ikke udøve den funktion, den har, om at forme kraniet. Det er derfor, personer med stramt tungebånd ofte har en høj, smal gane, fordi den ikke er blevet formet bred og flad af tungen. Det viser sig ofte i en lang hovedform, men det kan også have den konsekvens, at luftvejene i næsen bliver mindsket. Det gør det svært at trække vejret frit gennem næsen, hvorfor mange med stramt tungebånd trækker vejret gennem munden.

Der findes masser af studier, som viser, hvordan vejrtrækning gennem munden fører til forstørre mandler og polypper, et svækket immunforsvar, søvnproblemer og en øget risiko for en lang række både fysiske og psykiske sygdomme.

Ved at træne tungen til at ligge rigtigt i munden, kan man i de fleste tilfælde afhjælpe disse problemer.

Denne kvinde har været igennem et OMFT-forløb på cirka et år i forbindelse med, at hun fik klippet sit stramme tungebånd. Billederne er lånt med tilladelse fra kvinden.

Det er vigtigt at træne tungen og musklerne omkring munden, når man får klippet et stramt tungebånd.
Det er vigtigt at træne tungen og musklerne omkring munden, når man får klippet et stramt tungebånd.

Hvordan laver man OMFT?

OMFT-øvelser kan laves af både børn og voksne. Nogle OMFT-behandlere har forløb fra baby er seks måneder gammel, andre først når barnet er ældre. Kontakt din lokale OMFT-behandler for at høre, hvad der er af muligheder for jer.


Man kan finde videoer med generelle øvelser på fx YouTube, men som med alle andre former for genoptræning, er det at foretrække at arbejde med en behandler, som kan tilpasse øvelserne efter de problemer, den enkelte har. Hvis man laver øvelserne forkert, risikerer man at skabe ny, kompenserende adfærd.

I august 2018 blev de første OMFT-terapeuter uddannet i Danmark. De er uddannet af den hollandske OMFT-specialist, tandlæge Berry Verlinden.

Siden har en række af disse behandlere taget den længere efteruddannelse til Myo Mentor ved Sarah Hornsby.

Liste over behandlere i Danmark

Behandlerne på denne liste er uddannede OMFT-behandlere. Dem, der står anført som MyoMentor har taget den længere uddannelse hos Sarah Hornsby.

SJÆLLAND:

HOLTE
Mie C. Søndergaard (ergoterapeut + MyoMentor)
Funktionel Terapi

KØBENHAVN K:
Sophie Frier Nielsen (osteopat)
Ksenia Alakhova (osteopat)
City Osteopati & Fysioterapi

JYLLAND:

AABENRAA
Sopfie Trine Svensson (tandtekniker + MyoMentor)
The Heart Smiles

AARHUS
Tina K. Rasmussen (osteopat)
Team Osteo

HERNING
Hanne Bundgaard (ergoterapeut + MyoMentor)
Ergo for dig

KOLDING
Ulla Lebahn (ergoterapeut)
Lebahn.dk