Anette levede med smerter fra et stramt tungebånd i 27 år uden at vide det

  • 16. februar 2020
Anette Møller levede med smerter fra et stramt tungebånd i 27 år uden at vide det. Da hun fik det klippet, blev livet pludselig meget lettere.

Spændinger, hovedpine og svært ved at tale. Anette troede, hun var hypokonder eller bare havde trukket nogle dårlige, genetiske kort. Efter mange år med smerter fik hun fik klippet sit tungebånd og oplevede, at livet pludselig blev lettere.


Af Anette Møller (fik klippet tungebånd i Holland i november 2018)


MIN HISTORIE: Spændinger i nakken, falden over ordene og svært ved at dreje hovedet ordentlig fra side til side. Hovedpine ofte og bøjle på tænderne, da jeg var barn. Det er er bare nogle af de ting, jeg har bøvlet med igennem mit liv, og som jeg troede var helt normalt. Jeg troede, jeg bare var født som en “mandagsmodel”.

Mit navn er Anette Møller, jeg er 29 år og lykkeligt gift med min mand, Lars. Sammen har vi Axel på 2 år.

I de første 27 år af mit liv har jeg levet med hovedpine næsten hver dag. Jeg har spist Panodil til både morgenmad og frokost, og troede faktisk, jeg måske led af en form for hypokonderi.

Jeg hadede desuden at snakke med folk, fordi jeg tit “faldt” over ordene eller lød underlig, når jeg skulle udtale dem, en form for læspen. Jeg har tit gået og fjollet med det og har sagt til folk, det også bare var fordi, jeg var sønderjyde. 

Det var en kamp at finde frem til den rigtige hjælp

I næsten tre årtier har jeg altså levet med smerter og udtaleproblemer, indtil jeg fandt ud af, at jeg havde stramt tungebånd. Vi springer hurtigt videre til, hvordan jeg fandt ud af det.

I april 2018 skal jeg med min familie en tur til Holland, da vores søn, Axel, skal ned til den hollandske tandlæge, Kirsten Slagter, og have ordnet sit tungebånd.

Vi havde fundet frem til Dr. Slagter efter en laaaang kamp i det danske lægesystem, hvor vi flere gange gange fik smidt sætninger i hovedet som for eksempel: “Der er ikke noget galt, og ingen har sagt, det ville være let at blive mor”.

Det var en kamp, jeg faktisk aldrig nogensinde troede, jeg ville vinde eller få ret i. En kamp, jeg troede, jeg bare skulle leve med og tabe, MEN sådan gik det ikke.

LÆS OGSÅ: Vores historie om Axels stramme tungebånd (åbner i nyt link hos magasinet Børn & Fritid)

I april 2018, hvor Axel er 4 måneder gammel, tager vi til Holland og får hans tungebånd brændt. Dr. Slagter siger, det er noget af det strammeste tungebånd, hun nogensinde har set, og hun mener, at det er chokerende, at de danske læger ikke sætter sig mere ind i dette problem, da hun dagligt klipper mellem 10-15 danskere , der har taget hele turen til Holland med enten deres små guldklumper eller dem selv.

Alt går fantastisk med klippet, og dagene efter udvikler Axel sig, som han skal i forhold til den alder, han har. Pludselig kan han alt det, han burde kunne.

Blev tjekket ved et tilfælde

Vi beslutter os i november 2018 for at tage tilbage til Holland for og få Axels tungebånd tjekket efter og se, om alt er, som det skal være.

Alt så fint ud hos Axel, og han skal ikke have mere behandling. Fordi stramt tungebånd er arveligt, spørger Kirsten Slagter, om min mand eller jeg ønsker få tjekket vores tungebånd, nu vi var kørt hele den lange tur og havde en tid.

Jeg takker ja og lægger mig i tandlægestolen. Dr. Slagter kigger ind i munden på mig og løfter op i min tunge, hvilket ikke er en rar fornemmelse. Hun beder mig rejse mig op og siger, jeg skal dreje hovedet så langt om til begge sider, som jeg kan.

Jeg skal sige en klik-lyd med tungen (tungen op i ganen), og det er lidt svært, men jeg kan jo godt. Hun spørger ind til en masse ting. Har jeg meget hovedpine? Har jeg haft bøjle som ung? Har jeg tale besvær? Har jeg spændinger i nakke og skulder? Jeg kunne svare ja til alt, hun spurgte om.

Anettes tungebånd før klip af den hollandske tandlæge, Dr. Kirsten Slagter. Hun vidste i årevis ikke, at hun havde smerter fra et stramt tungebånd.
Anettes tungebånd før klip i Holland.

Det føltes, som om skuldrene faldt på plads

Til sidst sagde Kirsten Slagter, at mit tungebånd også var for stramt, og hun spurgte, om jeg ønskede det klippet? I starten tænkte jeg: “Ja ja den er god med dig, nu er det vist også bare for at tjene penge på et klip.”

Men hun lovede mig, at jeg ville kunne mærke en forskel med det samme. Efter lidt betænkningstid sagde jeg derfor alligevel ja tak, og jeg fik det klippet. Dette gør i øvrigt ikke ondt på nogen måder, og det går meget stærkt, men det lugter lidt af brændt “grisebasse”, hehe.

Da jeg rejste mig op efter klippet, følte jeg, at jeg tabte min tunge. Det var som, om den var blevet længere på en eller anden måde. Mine skuldre faldt ligesom ned på plads, og jeg tænkte: “Jeps, jeg spændte meget op i mine skuldre før!”

Da jeg skulle prøve at dreje mit hoved til siderne igen, kunne jeg dreje det helt rundt, ca. 2 cm mere end før, hvis man skal kigge på det i tal. Jeg kunne mærke min hovedpine stille forsvandt, og jeg følte mig mere afslappet.

Jeg takkede Dr. Slagter mange gange. Dagen efter kørte vi hjem til Danmark igen. Jeg havde for første gang i lang tid sovet fantastisk om natten, og min morgenmad bestod af is – og ikke Panodil.

Jeg skulle ikke anstrenge mig sådan for at tale, fordi jeg nu have plads, hvis man kan sige det sådan, til at bevæge min tunge.

Anettes tunge kort tid efter klip. Tungespidsen er trukket op i ganen, så man ser undersiden af tungen.
Anettes tunge kort tid efter klip. Tungespidsen er trukket op i ganen, så man ser undersiden af tungen.

Lægen rystede på hovedet af historien om Holland

Da vi kom hjem, bestilte jeg tid ved min læge for at fortælle ham hele historien. Han kiggede på mig, rystede på hovedet og sagde, at det havde han aldrig hørt om, og at i Danmark klipper de børns tungebånd, hvis det er nødvendigt.

Problemet med danske læger er bare, at de slet, slet ikke er med i udviklingen af stramt tungebånd, de kender ikke til symptomerne og problemerne som stramt tungebånd kan give i livet. Jeg levede i 27 år med mit, og var tit ved lægen på grund af de symptomer, mit stramme tungebånd gav mig.

I dag er det to år siden, jeg fik mit tungebånd klippet, og jeg lever bare livet. Mine spændinger er væk, jeg har ikke længere dagligt hovedpine, jeg går ikke så meget til massør mere pga. spændinger i nakke og skulder, jeg vælter ikke over ord, når jeg taler, og jeg slapper bare mere af.

Jeg håber, Danmark en dag vågner op og forstår alvoren af stramt tungebånd. 

Anette Møller slap af med kronisk hovedpine og taleproblemer, da hun fik klippet sit tungebånd som 27-årig. Hun håber, der snart kommer mere viden om stramt tungebånd til Danmark. Foto: Anette Møller
Anette Møller opdagede først, hun havde stramt tungebånd, da hendes søn Axel fik sit klippet på grund af ammeproblemer. Privatfoto

Mistænker du, at du måske har smerter fra et stramt tungebånd?

Du finder vores liste over symptomer på stramt tungebånd hos voksne her: LINK
Du kan finde vores guide til, hvordan du griber det hele an, her: LINK


Vil du dele din historie om stramt tungebånd på vores hjemmeside?

Så send os en mail på: info@stramttungebaand.dk
Du skal være forberedt på at stå frem med billeder og minimum fornavn.

Smerter fra et stramt tungebånd

smerter fra et stramt tungebånd

Leave a Comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.